Testépítés nagyjai

Sergio Oliva és Arnold Schwarzenegger

Az 1967-es Olympia a kubai óriásról, „A Legenda” néven is emlegetett Sergio Oliva-ról szólt. Hatalmas tömegével és kidolgozottságával lenyűgözte a közönséget, csakúgy, mint a bírókat. Néhányan ugyan megkérdőjelezték, hogy tényleg jobb volt-e a második helyezett Chuck Sipes-nál, de a rá következő évben csitultak a kedélyek. Oliva a testépítés egyeduralkodója lett, de 1969-ben már kopogtatott az utód.

Bizony, ő volt Arnold, a mindössze 22 éves „Osztrák Tölgy”, aki ekkor még alulmaradt Olivával szemben, de szentül megfogadta, hogy ez volt az utolsó, hogy legyőzte őt a kubai. Maga Arnold is ír erről a versenyről életrajzi könyvében. A ’69-es Mr. Olympián tanulta meg, hogy a pszichikai hadviselés milyen fontos. Saját kárán kellett rájönnie, ugyanis ezen a versenyen szólította őt a színpadon „babe”-nek Oliva. A zöldfülű Arnoldnak egy éve volt, hogy feldolgozza a traumát, és mi tagadás, sikerült is neki.

Az 1970-es Mr. Olympián Oliva a második helyre szorult – ezt is többen vitatták, de már tényként kezelhe.Arnold szívóssága és a sport iránti alázata meghozta gyümölcsét, és 23 évesen begyűjtötte élete első Sandow-trófeáját. Manapság már elképzelhetetlen, hogy ilyen fiatalon nyerjen valaki, de 25 év alatti versenyzőt a top 3-ban sem látunk.

Arnold, a legyőzhetetlen

1971-ben fordult elő először, hogy a versenyt nem New Yorkban rendezték. A helyszín ezúttal Párizs volt. Érdekesség, hogy az IFBB alá tartozó Mr. Olympia-val azonos időben rendezték a konkurens szövetség a NABBA versenyét is. Az Arnoldtól félő gyáva kukacok inkább ezen vettek részt. Arnie sima győzelmet aratott.

Az 1972-es Mr. Olympiát a németországi Essenben rendezték, és óriási küzdelmet hozott Arnold és Oliva között. Bokszmeccsen úgy mondanánk, megosztott pontozással nyert Arnold. Ami tény, 7 bíróból 4 hozta ki győztesnek az osztrák testépítőt, míg hárman a kubai mellett kardoskodtak.

további hírek

Reklámok